Resultatene fra NORSCREEN pilotstudien er klare

Fully digital self-screening for atrial fibrillation with patch electrocardiogram

Edvard Liljedahl Sandberg, Sigrun Halvorsen, Trygve Berge, Jostein Grimsmo, Dan Atar, Rune Fensli, Bjørnar Leangen Grenne, Jarle Jortveit, Fully digital self-screening for atrial fibrillation with patch electrocardiogram, EP Europace, 2023;, euad075, https://doi.org/10.1093/europace/euad075

 

Les mer i Aftenposten

 

 

Sammendrag av studieresultatene

Atrieflimmer, også kjent som hjerteflimmer, er en vanlig hjertesykdom (hjerterytmeforstyrrelse) som kan være alvorlig og dessverre gir sykdommen ikke alltid symptomer. Ubehandlet kan dette føre til hjerneslag og andre alvorlige komplikasjoner. Det er derfor viktig å oppdage atrieflimmer tidlig for å starte forebyggende behandling. 

 

Studien ønsket å finne ut om man ved egenundersøkelse av hjerterytmen med den nye norske hjertesensoren ECG247 kunne oppdage atrieflimmer selv hjemme. For å kunne delta måtte man være over 65 år og ha økt risiko for å bli rammet av hjerneslag. Deltakerne fikk tilsendt hjertesensoren hjem i posten. Sensoren ble enkelt festet på brystet og koblet til egen smarttelefon. Deltakerne kunne gå rundt med hjertesensoren så lenge de ville og leve helt normalt. Når de var ferdig med testen fikk de tilsendt resultatene digitalt på smarttelefonen sin uten å måtte møte opp hos lege. 

 

Over 2100 personer fra hele Norge var med i studien. Nesten 90% av dem fullførte undersøkelsen, og gjennomsnittsalderen var 70 år. Deltakerne brukte hjertesensoren i gjennomsnitt over 6 dager. Studien var veldig vellykket, og det ble oppdaget atrieflimmer hos 41 personer! Noe som betyr at 45 personer måtte bruke hjertesensoren for å finne ett tilfelle av atrieflimmer hos noen med økt risiko for hjerneslag slik at de kunne få behandling. Dette kan forhåpentligvis være til stor hjelp for å forebygge alvorlige sykdom i fremtiden.